ΣΦΙΠ facebook ΣΦΙΠ twitter ΣΦΙΠ google+ ΣΦΙΠ youtube ΣΦΙΠ dailymotion

Λούκας Χάρυ Άουρετνίκ (2 τόνοι, προ-προπαραλήγουσα και λήγουσα για τους γερμανομαθείς...)

O Lukas "Harry" Aurednik ήταν Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής. Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1918 στη Βιέννη. Ξεκίνησε την καριέρα του σε μικρό σύλλογο (Staatsfabrik) πριν ενταχθεί στην Ραπίντ Βιέννης το 1935. Το 1938 εντάχθηκε στην Neuendorf και το 1940 στη Bruenn (Μπρνο), στην κατεχόμενη Τσεχία. Με την Bruenn, ο Aurednik κέρδισε το πρωτάθλημα το 1943. Τον επόμενο χρόνο έπαιξε στην Markesdorf και το 1945 επέστρεψε στην Rapid. Μετά τον πόλεμο, ο Aurednik έπαιξε στη Γαλλία (RC Roubaix) πριν επιστρέψει και πάλι στην Αυστρία, για να διαπρέψει ως κορυφαίος αμυντικός στην Αούστρια Βιέννης (1948-1953). Μετά το 1953, έπαιξε σε γαλλικές ομάδες (Λενς και Χάβρη), πριν σταματήσει την καριέρα του.
Όταν σταμάτησε, ο Aurednik ασχολήθηκε με την προπονητική. Το 1960, κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της ελληνικής Α' Εθνικής, ανέλαβε την ΑΕΚ και παραλίγο να πάρει πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική. Μετά την ΑΕΚ, ανέλαβε προπονητής στον νεοϊδρυθέντα Πιερικό.

Επί των ημερών του, ο Πιερικός σε 37 αγώνες είχε 26 νίκες, 7 ισοπαλίες, 4 ήττες, με τέρματα 116-22. Η ήττα στην Καβάλα από τον τοπικό Ηρακλή στις 3/6/62 και η διαφαινόμενη αποτυχία ανόδου, αποτέλεσε την αιτία λύσης της συνεργασίας του με τον Πιερικό, παραδίδοντας την σκυτάλη στον Κλεάνθη Βικελίδη.

Ο Άουρετνίκ φεύγοντας από τον Πιερικό, συνέχισε ως προπονητής του Εθνικού Πειραιώς. Κατάφερε μάλιστα και έφερε στην ομάδα του Εθνικού τον γυιό του, τον Γιούργκεν. Χαρακτηριστικό του Χάρυ, ήταν ότι αρεσκόταν να παίζει ποδόσφαιρο και να συμμετέχει στα φιλικά παιχνίδια, και στα εσωτερικά διτέρματα της ομάδας του... Θυμάμαι χαρακτηριστικά ψάχνοντας εφημερίδες της εποχής, έπεσα σε ρεπορτάζ της ομάδας του Εθνικού, που περιέγραφε φιλικό εναντίον της 2ης ομάδας. Στην σύνθεση της μιας ομάδας ο μπαμπάς (Άουρετνίκ Ι) και στην σύνθεση της άλλης ο γυιός (Άουρετνίκ ΙΙ)...
 
Ο Harry Aurednik πέθανε στις 2 Ιουνίου 1997.

Copyright © 2009-2020 ΣΦΙΠ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.